Välkommen till LVI-dagarna! 29-30 september 2022

Anmälan är nu öppen!

Efter pandemin ser vi nu extra mycket fram emot att kunna träffas igen och bjuder in till våra konferensdagar – LVI-dagarna 2022 – i september på Växjö Konserthus.

LVI-dagarna är en väletablerad mötesplats för alla som är verksamma inom synbranschen och syftar till att inspirera deltagarna med spännande och intressanta föreläsningar samt ge möjlighet till trevligt umgänge och utbyte av erfarenheter branschkollegor emellan.
På lvi.se/lvi-dagarna-2022 finns all information och anmälningsformulär. Sista anmälningsdag är den 19 augusti. Antalet platser är begränsat och det är först till kvarn som gäller. Flera alternativ för din medverkan finns att välja på. För att din anmälan ska komma fram via formuläret måste du ha JavaScript aktiverat i webbläsaren.
Välkommen med din anmälan!

Årets föreläsare
Årets program är klart och vi är mycket glada för att kunna presentera följande sex föreläsare:
Tomas Bro, medicine doktor och forskare inom oftalmologi vid Lunds universitet och ögonläkare vid Höglandssjukhuset Eksjö. Tomas kommer att berätta om sin forskning kring glasögonförskrivning för myopi (närsynthet) hos barn i Sverige och dess bakomliggande faktorer.

Sten Andréasson, senior professor och överläkare inom oftalmologi vid Lunds universitet. Ärftliga näthinnesjukdomar är idag den vanligaste orsaken till grav synskada hos personer i arbetsför ålder i Sverige och vi saknar idag möjlighet att behandla dessa ögonsjukdomar. Sten kommer att föreläsa om sin forskning inom området och påtala vikten av tidig diagnostik både hos vuxna och barn samt berätta om planerade terapier av dessa sjukdomar.

Mirjana Krisanovic, bergsbestigare och filmskapande skådespelare och dansare, samt inspiratör som varit blind sedan 10 års ålder. 2017 var Mirjana en av finalisterna i den internationella tävlingen om mest inspirerande blinda person, 2018 vann hon en andra plats i Talarforums tävling om bästa talare och 2019 vann hon silver i World championships of performing arts i LA. Hon har även delat ut pris och hållit inspirationstal på Guldbaggegalan. Mirjana kommer bland annat att prata om sin positiva attityd till utmaningar och hur hon följer sina drömmar på ett djärvt och lösningsfokuserat sätt.

HannaMaria Öhnell, läkare inom oftalmologi vid Skånes universitetssjukhus som har disputerat med avhandlingen ”Progression in glaucoma” vid Lunds universitet. HannaMaria kommer att föreläsa om glaukom och sin forskning som syftar till att förbättra och effektivisera det kliniska arbetssättet vid handläggning av patienter med glaukom och att minska glaukominducerat synhandikapp. Vid glaukom märker du oftast inte att du drabbats av sjukdomen förrän sent i förloppet, men det finns flera olika metoder att mäta och upptäcka även tidiga skador. För att bevara synfunktion och livskvalitet är det därför nödvändigt att veta vilka metoder som korrekt kan identifiera sjukdomen och hur man ska använda tillgängliga resurser under den livslånga uppföljningen efter diagnos till denna stora patientgrupp.

Hillevi Hemphälä, universitetslektor vid LTH/Lunds universitet. I sin föreläsning kommer Hillevi ta upp frågorna: Hur ska vi utforma belysningen för att det ska fungera så bra som möjligt? Vilka lösningar kan vi rekommendera? Vad händer när vi anstränger våra ögon för att kunna se tydligt?

Hammurabi Bartuma, specialistläkare inom oftalmologi vid Kristianstad Ögonklinik och postdoktor vid Karolinska Institutet. Hammurabi kommer att berätta om forskning angående torr makula-
degeneration eller det som brukar kallas åldersförändringar i gula fläcken som är en vanlig orsak till svår och idag obotlig synnedsättning. I forskningsprojektet används stamceller för att försöka framställa och ersätta de näthinneceller som förlorats vid makuladegeneration. Förhoppningen är att cellerna ska kunna användas för att behandla makuladegeneration där det idag saknas effektiv behandling.

 

Accessibility Toolbar