Årets FFS:are 2023 Tomas Yngström

Tomas Yngström glatt leende med blommor och ett diplom från FFS i sin hand.

Årets FFS:are 2023

Orienteringen och O-ringen har Tomas haft med sig från barnsben. Under fyra år har han varit projektledare för Projektet VägVisaren, ett arvsfondsprojekt där Parasport Örebro län varit projektägare. Såväl styrgrupp som referensgrupp har funnits med representanter från Svenska Orienteringsförbundet, SPSM och SRF.

Han skapade snabbt ett nätverk med samarbetspartners. Trots pandemi har Tomas ordnat med träffar och mötesplatser men då i mindre grupper och därmed hållit projektet igång. Han har på ett nyfiket och engagerat sätt tagit sig an målgruppens behov inom orientering och förflyttning och velat skapa möjligheter.

Projektet VägVisaren lyfter fram tre viktiga delar:
1. Att skapa idrotten orientering dvs att möjliggöra orientering som idrott och fritidssysselsättning genom att få tillgång till kartor med förstoring eller taktila symboler.
2. Att få utbildningsmöjligheter inom skolan, främst i ämnet Idrott & Hälsa så att ungdomar får en chans att få godkänt betyg.
3. Att skapa möjligheten att orientera sig i samhället genom ökad självständighet och tekniska hjälpmedel och få uppleva sitt närområde.

Projektet har visat upp sig på många platser t.ex. Mänskliga rättighetsdagar i Örebro. Tomas har också inspirerat och utbildat på GIH i Stockholm och Idrottslärarutbildningen i Örebro. På SPSM:s idrottshelg i Eskilstuna fick ungdomar prova på orientering. Taktila kartor över Örebro resecentrum har tagits fram och testats.

Projekt VägVisaren finns på sociala medier som Facebook och Instagram där han skapade en ”Kartteckenförslagsjulkalender” och en ”Soundscapekalender” dvs julkalender med syfte att sprida kunskap.

Tomas har som projektledare visat att orientering är möjligt för personer med synnedsättning i olika miljöer, allt från park och stadsmiljö till O-ringen i Åre. Han har skapat förutsättningar så att alla kan läsa en karta. Han har varit systematisk, målmedveten och ödmjukt lyssnat och tagit emot synpunkter från alla dem som ingått i projektet på olika sätt. Han har också varit tydlig med att den viktigaste gruppen är målgruppen och som bäst kan utvärdera resultatet. Efter projektets slut fortsätter han att skapa möjligheter för personer med synnedsättning att delta i Svenska Orienteringsförbundets föreningar och tävlingar. Visionen fortsätter och vi hoppas att orienteringen i framtiden finns inom Paralympics.

Tomas och Projekt VägVisaren har visat vägen!

Accessibility Toolbar