Årets FFS:are 2021 Annika Södergren

Foto av Annika Södergren som håller upp ett A4 ark med motiveringen till hennes utnämning årets FFS are 2021Annika Södergren är för många inom synområdet i Sverige ett välkänt namn och ansikte, inte minst från hennes tid som ordförande inom FFS. Annika är ögonsjuksköterska och synpedagog. Hon har arbetat i flera olika verksamheter inom synområdet som Tomtebodaskolan, syncentraler och sedan 2010 Resurscenter syn inom Specialpedagogiska skolmyndigheten. Annikas engagemang för barn, elever och vuxna med synnedsättning har synts genom många projekt, konferenser, kurser och material, bland annat i EU-projektet TEACH CVI om cerebral synnedsättning. Det senaste tillskottet i meritlistan är ett material ”Syn bedömning av barn med nedsatt hörsel” som hon och Ingrid Axelsson har skrivit i uppdrag av Nkcdb 2020.Barn och elever med synnedsättning och i kombination med andra funktionsnedsättningar är en målgrupp som Annika brinner extra mycket för och det finns inte några andra i Sverige som kan möta dessa barn med samma kunskap, erfarenhet, ödmjukhet och värme som Annika. Av sina kollegor och samarbetspartners uppskattas hon för både sin kompetens och professionalism och för sin lättsamma personlighet.

Årets FFS:are 2018 Katarina Söderqvist

Foto av Katarina som håller upp den inramade utmärkelsen/diplometÅrets FFS:are tillhör en lite mer okänd yrkesgrupp inom synområdet som borde lyftas fram för det fina arbete de gör genom att stödja person med synnedsättning ut i arbete. Hon är en förebild för sin yrkesgrupp och lyckas ofta hitta rätt mellan arbetsgivare och personer med synnedsättning som söker arbete. Med sin positiva energi, flexibilitet och kunskap har hon bland annat framgångsrikt under året lyckats stötta flera unga personer att finna en plats på arbetsmarknaden som är så viktigt för identitet och självkänsla. Årets FFS:are arbetar som SIUS konsulent på Arbetsförmedlingens enhet ”Syn Döv Hörsel Nord” i Sundsvall.

FFS:are 2016 Ann-Britt Johansson

Årets FFS are 2016 Ann Britt Johansson

Ann-Britt Johansson

Årets FFS-are har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt synområdet. Hon började som oftalmologassistent redan på 70-talet.  Efter utbildning till anpassningslärare/synpedagog arbetade hon under många år på Syncentralen i Göteborg och då speciellt med personer med grav synnedsättning. Hon har också varit en engagerad och driftig ordförande för FFS. Årets FFS-are började tidigt intressera sig för gruppen dövblinda. Hon har ägnat många år åt forskning inom området och det har resulterat i avhandlingen ”Se och hör mig”, vilken hon doktorerade på januari 2017. Vi har inte många forskare inom vårt specialområde och den här är vi riktigt stolta över och belönar med utmärkelsen Årets FFSare!

FFS:are 2015 – Anne Granath

Anne Granath

Årets FFS: are 2015 är Anne Granath! Hon arbetar som biträdande verksamhetschef på Hörsel Syn Tolk inom Västra Götalandsregionen och har lyckats få fart på Kvalitetsregistret för synrehabilitering på ett förtjänstfullt sätt. Med sin optimistiska inställning att ingenting är svårt eller omöjligt har hon fått nästan alla syncentraler i Sverige med på banan. Äntligen är vi en bit på väg för att kunna jämföra oss med varandra på ett sätt som inte blandar äpplen och päron och som med tiden kan skapa evidens inom vårt område.

Stort Grattis Anne!

FFS:are 2012 – Ingrid Axelsson

FFS:are 2012

Med sina stora kunskaper, långa erfarenhet och engagemang har synpedagog Ingrid Axelsson infört en metodik för att träna ögonrörelser för personer med synfältsbortfall orsakat av hjärnskada, med stor framgång och mycket goda resultat. Hon har hämtat kunskap och utbildning från bland annat Norge av Synpedagog Gunvor Birkeland Wilhelmsen. Ingrid är generös att sprida sin kunskap till kollegor samt är öppen för utveckling och nya idéer.

FFS:are 2011 – Sten Andreasson

ffsare-2011

Sten Andreasson, Avdelningsföreståndare för oftalmologi, Medicinska fakulteten Lunds universitet, har av medlemmarna nominerats och utsetts till årets FFS:are 2011. Han har under många år varit en hängiven person inom synforskningen där han bland annat forskat om näthinnans morfologi och särskilt då om retinitis pigmentosa och alla de åkommor som inryms under det paraplyet. Han har träffat oräkneliga personer med den diagnosen och med deras hjälp byggt upp en databas med kunskaper om ärftlighetsgångar och gener. Med stor empati har han förmåga att möta sina patienter och förklara samband på ett förståeligt plan utan att själv framstå som den kunnige, duktige och bäste. Professor Sten Andreasson är mycket omtyckt av sina patienter som upplever honom vara mycket kompetent, ödmjuk och vänlig.

FFS:are 2010 – Björn Westling och Joel Håkansson

Joel Håkansson och Björn Westling Årets FFSare 2010

ffsare-2010

Priset går till Björn Westling och Joel Håkansson på Talboks- och punktskriftsbiblioteket för deras arbete med att ta fram ett helt nytt tryckformat för punktskrift. Det kallas för ”Portable Embosser Format” (PEF) och är designad som en standard med ambitionen att bli en världsstandard för tryckning av punktskrift. Målsättningen är att tryckning av punktskrift ska underlättas och bli mindre kostnadskrävande – med bibehållen och/eller förbättrad kvalitet!

FFS:are 2009 – Gun Olsson

ffsare-2009

Gun Olsson, för närvarande chef på Syncentralen i Kalmar, är en av de verkliga ”hjälparna” inom svensk synrehabilitering. Hon var en av de åtta första synpedagoger som utbildades vid en specialkurs på lärarhögskolan 1976. Hon har sedan dess oförtrutet arbetat med patienter och samtidigt utvecklat syncentralen. Under åren har hon även engagerat sig i styrelsen för FFS och drivit flera utvecklingsprojekt. Hennes viktigaste egenskap är att hon aldrig tröttnar och alltid ser möjligheter för att utveckla svensk synrehabilitering både på individnivå och i nationellt kvalitetsarbete.

FFS:are 2008 – Inger Berndtsson och Ulla Kroksmark

ffsare-2008

Inger Berndtsson, Filosofie doktor och Lektor i specialpedagogik och Ulla Kroksmark, MA, Leg Arbetsterapeut är väl kända inom synvärlden, där de på olika sätt bidragit med vetenskapliga forsknings- och utvecklingsinsatser inom områden som rör personer med synnedsättning alla åldrar; barn, tonåringar, vuxna och äldre. Dessa två personer har en stor drivkraft att ständigt söka vidare och fördjupa sina kunskaper och dela med sig till andra. Nyckeln till framgång i allt lärande är tron på att det faktiskt är möjligt! Inte minst har de bidragit till utveckling med sin senaste rapport”Kunskapsutveckling – teorier och metoder inom rehabilitering/habilitering inom synområdet”. Pristagarna har nominerats av FFS medlemmar och är bägge värdiga mottagare av utmärkelsen Årets FFS:are 2008!

Accessibility Toolbar