Kallelse till FFS årsmöte

Alla medlemmar hälsas välkomna till årsmötet i Föreningen för synrehabilitering

Datum: 23 april 2024

Tid: 15.45 -16.45

Plats: Digitalt. Länk kommer skickas ut.

Anmälan: kansli@ffss.se

Visning av synhjälpmedel

Våren är på ingång och LVI deltar under denna tid både på stora internationella mässor och mindre lokala tillställningar. Oavsett storlek på evenemanget så är mötet med användare och kunder det viktiga för oss. Vi visar gärna vårt sortiment av synhjälpmedel och som besökare har du möjlighet att prova vissa av våra produkter samt ge feedback och ställa frågor direkt till vår personal på plats. Här är några av de ställen vi finns på i vår.

Fortsätt läsa ”Visning av synhjälpmedel”

FFS och Forum Vision bjuder in till digital konferens 23 april 2024

Föreningen för Synrehabilitering och Forum Vision bjuder in alla medlemmar till en kostnadsfri digital konferens den 23 april 2024.

Tema: Hälsa och rörelse i ett livsperspektiv

Tid: 9.30 – 15.30

Program Digital konferens 23 april FFS Forum Vision

Årets FFS:are kommer att presenteras under dagen som sedan avslutas med med årsmöte för FFS. Anmäl dig genom att maila kansli[at]ffss.se senast den 15 april. Länk kommer att skickas ut till alla anmälda strax innan konferensen.

Utbildningstillfälle: Optometrisk rehabilitering 7,5 Högskolepoäng!

Linnéuniversitetet , Kalmar Växjö erbjuder en kurs i optometrisk rehabilitering på distans via Zoom samt en praktisk träff med grupparbete. Kursen går som fristående kurs och det finns också en valbar kurs för mastersstudenter.

Kursplan optometrisk rehabilitering

Ansök för kursen för hösten börjar från Mars 15 och slutar i April 15.

https://lnu.se/kurs/optometrisk-rehabilitering-4op017/kalmar-distans-deltid-ht/

https://lnu.se/program/optometri-och-synvetenskap-masterprogram/kalmar-distans-deltid-vt/

Med vänlig hälsning, Karthikeyan Baskaran kursansvarig

 

 

LVI dagarna 26-27 september 2024

Årets LVI-dagar vill du inte missa, så anteckna datumen i din kalender redan nu: torsdag-fredag den 26-27 september.

Årets LVI-dagar arrangeras mestadels på välkända PM & Vänner i Växjö, men vi kommer även att prova nya, spännande lokaler. Vi utlovar ett spännande program med intressanta föreläsningar, god mat och underhållning. Antalet platser kommer i år att vara begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Läs om vilka föreläsare som redan nu är klara på vår hemsida: https://lnkd.in/d4ieBwRB

Rehabiliteringens framväxt och framtid inom synområdet. En skrift med fokus på gruppen äldre

Rehabiliteringens framväxt och framtid inom synområdet. En skrift med fokus på gruppen äldre.

År 2024 fyller de första syncentralerna i Sverige 50 år; Göteborg, Örebro och Boden. Det är något att fira men ger också en möjlighet att reflektera över utvecklingen inom området och se tillbaka. Det uppmanar också till att nogsamt välja väg för utvecklingen framåt.  Som filosofen Kirkegaard konstaterade, redan under första hälften av 1800-talet att ”livet måste levas framåt men kan bara förstås bakåt.

Vi har valt att fokusera på tre områden; syncentralernas historik, utbildningsfrågan inom synområdet och rehabiliteringen i närmiljön för gruppen äldre.

Boken är även tänkt som ett debattinlägg när det gäller rehabiliteringen i närmiljön för gruppen äldre. Gruppen med åldersförändringar i gula fläcken är stor, ca 30% av alla 75 åringar har den och den ökar med stigande ålder.

Sveriges kommuner och regioner, SKR och staten har under 2023 uppgiften att utveckla den nära vården. Det första målet är att primärvården utgör navet. Tillsammans mot en god och nära rehabilitering står som vision. Vi hoppas att vår målgrupp finns med i intensionen. Man kan beskriva rehabiliteringspyramiden med tre nivåer; hälsofrämjande, vardagsrehabilitering och specialist. Den senare är syncentralerna. På alla tre nivåer är det viktigt att veta vem som utför vad och vilken kompetens behövs för att utföra uppgiften? Det nationella arbetet med omställning till god och nära vård ligger helt i linje med WHO:s mål om att åstadkomma allmän hälso och sjukvård till alla i världen.

Ewa Nielsen & Lisbeth Axelsson Lindh (231106)

Länk till boken Skriften Rehabiliteringens framväxt och framtid inom synområdet

Framsidan på skriften Rehabiliteringens framväxt och framtid inom synområdet. En skrift med fokus på gruppen äldre.

 

Välkommen på minimässa! 28 nov i Göteborg och 30 nov i Stockholm

Välkommen på minimässa!

Kom och titta på LVIs och ICAPs nyheter och utvalda produkter, få en personlig demonstration och ställ frågor till vår kunniga personal.

Öppet kl 10-12 för professionen och kl 14-18 för allmänheten. Fri entré.

Här hittar du oss vid de olika datumen:

  • 28 november: Hos ICAP, Karl Johansgatan 42, Göteborg
  • 30 november: Hos LVI/ICAP, Ekensbergsvägen 13, Gröndal, Stockholm

Tactile Reading Conference 2-4 juni 2025

Save the date!

Foto på den stora byggnaden där konferensen i Amsterdam kommer att hållas

We are excited to announce the Tactile Reading Conference 2025, which will take place from 2 – 4 June 2025 in Amsterdam, The Netherlands.

We welcome you – as a former participant – to Tactile Reading’s third edition. The event brings together participants worldwide who contribute to making information accessible through tactile solutions. In addition to braille, this also involves tactile graphics, drawings and 3D.

Fortsätt läsa ”Tactile Reading Conference 2-4 juni 2025”

Accessibility Toolbar